Jadłospis

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku  z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.                                       

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne  

4. Ryby i produkty pochodne 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne 

8. Orzechy 

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Potrawy przygotowywane są w piecu konwekcyjno-parowym. Potrawy wymagające smażenia, są smażone na oleju roślinnym. Woda do picia dla dzieci jest dostępna na bieżąco- pobierana z zamontowanego filtra oczyszczającego sposobem odwróconej osmozy. Przedszkole zastrzega sobie prawo do wprowadzania bieżących drobnych zmian w jadłospisie wynikających z niedostarczenia zamówionego towaru.